HomeUw kind (voor-)aanmeldenOns aanname- en toelatingsbeleid

Ons aanname- en toelatingsbeleid

Net als alle scholen heeft De Verbeelding te maken met de landelijke regels voor aanname en verwijzing van leerlingen. Onze school staat open voor kinderen van ouders die kiezen voor het oecumenische en ecologische karakter van onze school. 

Samen met Kinderopvang Sterrenrijk organiseren wij kennismakingsmomenten voor geïnteresseerde ouders. Deze communiceren wij via Facebook en op de website bij het kopje "Op de hoogte". 

Aannamebeleid

Wij hebben de eerste jaren van ons bestaan bescheiden mogelijkheden om onze school vorm te geven. Ons toelatingsbeleid en de grenzen van ondersteuning staan beschreven in ons schoolondersteuningsprofiel (zie downloads).

Wij richten ons op (nieuwe) leerlingen die woonachtig zijn in ons voedingsgebied Almere Hout of daar (aantoonbaar) op termijn komen te wonen. Binnen de scholen in Almere Hout geldt de bindende afspraak dat wij uiterst terughoudend zijn in de aanname van kinderen die reeds een onderwijsplek hebben binnen ons voedingsgebied Almere Hout. 

Daarnaast is vanaf schooljaar 2012-2013 binnen de verschillende besturen in Almere afgesproken dat scholen alleen nieuwe leerlingen uit Almere mogen accepteren aan het begin van een schooljaar.

Toelatingsbeleid

Als startende school richten wij ons in de eerste jaren van ons bestaan op het versterken van deze basisondersteuning.

Wij staan open voor de aanname van leerlingen die naar ons voedingsgebied verhuizen, daarbij hanteren wij de volgende afspraken:

  • Ouders geven schriftelijk toestemming voor een (warme) overdracht met de vorige school;
  • Ouders geven openheid van zaken over de ontwikkeling van hun kind(eren) en eventuele andere zaken die van belang zijn voor de ontwikkeling van hun kind. Eventuele beschikbare verslagen worden door de ouders gedeeld met school;
  • Indien wij dat nodig achten geven ouders toestemming voor het bespreken van hun kind(eren) in het ZAT (Zorg Advies Team). Zodat wij in gezamenlijkheid kunnen bepalen wat de ondersteuningsbehoefte is van het kind en weten of we een passend aanbod kunnen bieden.

Bij ieder kind kijken wij naar de draagkracht van de groep om te bepalen of het kind plaatsbaar is in één van onze groepen. Wanneer ouders/verzorgers gedurende het lopende schooljaar verhuizen naar ons voedingsgebied en het kind zit op een school in Almere, dan plaatsen wij pas vanaf het nieuwe schooljaar. Het kind maakt het schooljaar dan af op de huidige school in Almere. Conform Almeerse afspraken werken wij niet mee aan tussentijdse overstappers. Wij plaatsen in principe niet gedurende een lopende schooljaar.

Op De Verbeelding proberen we steeds te kijken naar wat een kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Handelingsverlegenheid kan ontstaan als:

  • de ontwikkeling van een leerling ondanks ingezette acties stagneert en/of achteruit gaat;
  • de leerling ernstig gefrustreerd raakt en hierdoor niet meer tot leren komt;
  • de veiligheid van de betreffende leerling en/of die van anderen in het geding is.

In deze gevallen zal in overleg met ouders een beroep gedaan worden op ander scholen in de wijk. Een andere mogelijkheid is dat wij kijken naar plaatsing op een andere Prisma-school of speciale scholen of instellingen. In eerste instantie voor het vragen om advies, maar zo nodig kan ook een procedure bij Passend Onderwijs Almere worden gestart voor toeleiding naar een school voor speciaal (basis)onderwijs.

Voor leerlingen met een specifieke of ernstige fysieke beperking kunnen wij geen faciliteiten bieden.

Concreet betekent bovenstaande dat een leerling welkom is wanneer:

  • De leerling zindelijk is en zelfstandig naar het toilet kan gaan;
  • De leerling kan werken vanuit de vaste groep, maar ook in staat is om op momenten op een dag te wisselen.
  • De leerling zelfstandig kan functioneren op een manier die passend is bij de leeftijd;
  • De leerling geen therapeutische omgeving nodig heeft die het lesgeven belemmert (onder therapeutische omgeving verstaan wij leerlingen die behoefte hebben aan een aanpak waarbij niet het onderwijs, maar de aanpak van het gedrag of gezondheid voorop staat, zoals extreme behoefte aan structuur, behoefte aan specifieke pedagogisch-sociale ondersteuning voor ernstige gedragsproblemen of gedragsstoornissen, sociale angststoornissen of zware psychische problemen);
  • De leerling levert geen gevaar op voor zichzelf of anderen, inclusief de leerkracht, in de groep en verstoort niet het welzijn en de voortgang van andere leerlingen;
  • De leerling moet binnen de grenzen van het medisch protocol van Stichting Prisma ondersteund kunnen worden (diabetes en lichte epilepsie). De ouders van het kind ondertekenen hiervoor een medicijnverklaring;
  • De (cognitieve) mogelijkheden van de leerling moeten voldoende zijn om zich leerstof en vaardigheden binnen de basisondersteuning zich eigen te maken.
  • De grootte van de groep de plaatsing van het kind toelaat. Hierbij kijken wij naar de ondersteuning en begeleiding die nodig is in de huidige groep en de mate van ondersteuning die de eventuele nieuwe leerling vraagt en nodig heeft. Directie maakt samen met de intern begeleider en de groepsleerkracht een zorgvuldige afweging

Procedure vierjarigen

Wij raden ouders aan om zich tijdig te oriënteren op een basisschool. Vanwege de grote belangstelling is het niet mogelijk om indivuele kennismakingsmomenten in te plannen met ouders van (zeer) jonge kinderen. Samen met Kinderopvang Sterrenrijk organiseren wij daarom kennismakingsmomenten voor geïnteresseerde ouders. Deze communiceren wij via Facebook en staan op de website onder het kopje "Op de hoogte". 

Wanneer uw kind 3 jaar is geworden kunt u een mail versturen  voor een aanmelding bij De Verbeelding. Dit kunt u doen door een bericht te sturen naar directie@verbeelding-almere.nl. Indien er plek is zal de procedure  dan opgestart worden. U kunt zich op één school inschrijven. Wij vragen u voor de derde verjaardag te oriënteren op de scholen in de wijk.